Dronlar İçin Uçuş İzni Nasıl Alınır?

0
Share

İnsansız hava aracı olarak da bilinen droneların kullanımı ülkemizde ve dünyada son dönemlerde oldukça yaygınlaşmıştır. Ticari amaçla kullanılan droneların dışında hobi olarak kullanılan dron sayısı da oldukça fazladır.

Kullanım amacına bakılmaksızın 500 gram ve üzerinde ağırlığa sahip olan drone kullanıcılarının uçuş izni alabilmeleri için öncelikle dronlarını kaydetmeleri gerekmektedir. Kayıt aşamasında dronun Türkiye’den ya da yurtdışından alınmış olmasına bakılmaksızın aynı işlemler gerçekleştirilmelidir. Drone kaydetme işlemi tamamlandıktan sonra uçuş yapılabilmesi için uçuşu yapacak kişinin de sisteme kayıtlı olması ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden onay almış olması gerekmektedir. Onay işlemi tamamlandıktan sonra ise uçuş izni alınabilmektedir.

                Bu yazımızda sizlere drone kayıt işlemi ve uçuş izni alınabilmesi için gerekli olan adımları açıklayacağız.

                Uçuş izni alabilmek için yukarıda da belirttiğimiz gibi öncelikle sisteme kayıt olmanız gerekmektedir(500 gram ve üzeri ağırlığa sahip olan dronelar için). Kayıt işlemini tamamlamak için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü sayfasına giriniz. Kayıt oluşturma sırasında sizden istenen bilgileri doldurunuz. Bu aşamada sizden bireysel-ticari olmak üzere iki kayıt tipinden birini seçmeniz istenmektedir. Kullanım amacınıza uygun olan seçeneği seçtikten sonra formda istenen kişisel bilgilerinizi doğru ve eksiksiz bir şekilde tamamlayınız. Bilgilerinizi tamamladıktan sonra kullanım koşullarını kabul ederek kayıt işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Sisteme kaydınızı yaptıktan sonra 500 gram ve üzerinde ağırlığa sahip bir drone kullanacaksanız pilot kaydınızı da yapmanız gerekmektedir. İHA pilot kayıt sayfasına girdiğinizde lisans tipinizi girdikten sonra vesikalık fotoğrafınızı sisteme yükleyerek uyarı kutucuklarını işaretleyin ve başvurunuzu SHGM’ye gönder seçeneğine tıklayın. Başvurunuzu yaptıktan sonra başvuru onay sürecini bilgilerim sekmesinin altında bulunan pilotluk bilgilerim kısmından takip edebilirsiniz.

                Satın aldığınız dronunuzu nereden satın aldığınız fark etmeksizin fatura tarihinden sonraki 3 gün içerisinde sisteme kaydetmeniz gerekmektedir. Bu işlemin yapılabilmesi için ise satıcınızın tarafınıza yaptığı satış işlemini aynı gün içerisinde İHA Kayıt Sistemi’ne girmiş olması gerekmektedir. Satın alınan İHA sayfasına girdiğinizde satıcı dronela ilgili işlemleri tamamladıysa satın olduğunuz drone direkt olarak karşınıza gelmelidir. Dronunuzu bu sayfanın altında göremiyorsanız satıcı ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz. Bu sayfaya girdiğinizde satın aldığınız drone karşınıza çıkıyorsa İHA’mı kullanmak istiyorum seçeneğini işaretleyerek satın alma işlemini onaylayabilirsiniz.

İHA’mı kullanmak istiyorum seçeneğini seçtikten sonra karşınıza 3 adım gelmelidir. Bu adımlarda İHA’yı düzenleme, fotoğraf yükleme ve pilot tanımlama işlemlerini gerçekleştirmelisiniz. İlk adımda dronunuzun renk ve varsa açıklamasını girmelisiniz. İkinci adımda ise dronunuzun farklı açılardan fotoğraflarını çekerek sisteme yüklemelisiniz. Son adıma geldiğinizde ise pilot seçimi yapmalı, yani dronu kimlerin kullanacağını sisteme bildirmelisiniz. İlk iki aşamayı tamamladığınız takdirde dronunuz onay için SHGM onayına gönderilmektedir. Sistem tarafından onay verilirse İHA’nız için bir QR kod oluşturuluyor ve dronunuzun onaylandığı tarafınıza bildiriliyor. Tarafınıza gelen mailde gönderilen QR kodu indirip çıktısını almalısınız. Aldığınız çıktıyı sağlam bir şekilde dronunuzun düz bir yüzeyine yapıştırdıktan sonra dronunuz uçmaya hazır.

                Son adıma geldiğimizde ise SHGM sayfasında yer alan İHA’larım ve Uçuş İzni Talep Et butonuna tıklayarak uçuş izni almak istediğiniz dronunuzu seçtikten sonra sizden istenen bilgileri eksiksiz olarak girmelisiniz. Bu aşamayı tamamladıktan sonra uçuş izni bilgilerinizi Bilgilerim- Uçuş İzni Taleplerim sayfasını altından görebilirsiniz.

                Dronunuzu izinsiz ve insansız hava aracı kullanımına kapalı alanlarda kullanmamanızı öneririz. Bir başka yazıda görüşmek üzere.

-Helimore Havacılık

Related Posts
Bir yanıt yazın