İnsansız hava araçları neredeyse hayatımızın her alanında farklı çözüm önerileri oluşturuyor. Bu yazımızda insansız hava araçlarının haritalama ve arazi araştırmalarında nasıl çözümler üreteceğini ele alacağız.
Haritalama uzun vakit alan bir iş olmak ile birlikte yüksek hassasiyet gerektiren de bir iştir. İnsansız hava araçları bu durumu; insanların geniş alanları hızlı, düşük maliyetli bir şekilde ve birçok endüstriyel alanda iş akışlarını hızlandırmaya yardımcı olan bir hale getirmiştir.
Dron teknolojisindeki gelişmeler ve azalan maliyetler yüksek kaliteli hava haritalarını çok sayıda endüstri için kullanılabilir hale getirmiştir. Şimdi bu alana daha yakından bakalım.

Ölçme Hassasiyeti ve Piksel Boyutu: Ölçüm işleminin en önemli parametrelerinden biri, fotogrametrinin terimlerinden olan mekânsal çözünürlüktür. Bu terim zeminde ölçülen ardışık iki piksel merkezi arasındaki uzaklık olarak da tanımlanabilir. Mekânsal çözünürlük kameranın parametrelerine (esas olarak kamera çözünürlüğü ve odak uzaklığı) ve uçuş yüksekliğine bağlıdır. Fotogrametride, doğruluk her zaman konumsal doğruluğa bağlıdır; bu, elde edilen verilerden harita üzerinde oluşturulmuş bilgilerin gerçek dünyayla eşleşmesi derecesi olarak tanımlanır.

Cihazlar yazılım kullanarak doğru bir fotogrametrik model oluşturabilirler. Ancak, onu doğru bir jeodezik koordinat sistemine uydurmak tamamen farklı bir iştir. Dronlar, görüntüleri düzgün biçimde birleştirip 3D modeller oluşturmanıza olanak tanıyan GPS üniteleriyle donatılmıştır. Gelişen teknoloji ile birlikte de haritalamaya yönelik geliştirilmiş RTK / GPS sistemine sahip insansız hava aracı ile havadan ekonomik, hızlı ve yüksek doğruluklu haritalar üretilebilmektedir.

İnsansız hava araçları aracılığıyla görüntü ve konum alındıktan sonra haritalandırma işlemi için 2 popüler yöntem (Agisoft Metashape programı ve DroneDeploy sitesi) bulunmaktadır. Agisoft Metashape yazılımının Standart ve Pro sürümleri mevcuttur, standart sürüm etkileşimli medya görevleri için yeterlidir, Pro sürümü ise coğrafi bilgi sistemleri(CBS) içeriği yazmak için tasarlanmıştır. DroneDeploy ise drone ile haritalama için geliştirilen bir yazılım platformudur. Bu platformlarda araç ile çekilen fotoğraflar yazılım içerisinde birleştirilerek haritalama işlemi gerçekleştirilmektedir. Bu haritalama işlemleri çekilen fotoğrafların özelliklerinde bulunan yükseklik bilgisiyle birlikte alındığından dolayı haritalama yüksek hassasiyette gerçekleşmektedir.
Konuyla alakalı terim açıklamalarını aşağıda bulabilirsiniz.
Fotogrametri: fotoğrafik görüntüleri ve elektromanyetik radyant görüntü ve diğer fenomenlerin desenlerini kaydetme, ölçme ve yorumlama sürecinde fiziksel nesneler ve çevre hakkında güvenilir bilgi edinme bilim ve teknolojisidir.
RTK: Gerçek Zamanlı Kinematik uydu navigasyonunda, GPS, GLONASS ve / veya Galileo ile birlikte kullanılabilen, uydu tabanlı konumlandırma sistemleri ile elde edilen konum verilerinin hassasiyetini artırmak için kullanılan bir teknik.
Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS): Yeryüzüne ait bilgileri belirli bir amaca yönelik olarak toplama, bilgisayar ortamında depolama, güncelleştirme, kontrol etme, analiz etme ve görüntüleme gibi işlemlere olanak sağlayan bir karar destek sistemidir.
Jeodezi: Yerkürenin modellenmesiyle, yerkürede ve dış alanında dört boyutlu kesin koordinat sistemlerini tanımlayan, referans ağlarını oluşturan, mekânsal bilgileri bu ağ ve sistemlerle